duminică, octombrie 03, 2010

miezu' lu' chefu'

Poate multi dintre voi ati vazut seria de anul trecut cu Acordeonisti de nunta.
Este un proiect documentaristic la care lucrez sistematic de aproape 3 ani. A venit momentul ca seria sa capete forma finala, sub forma unui fotoreportaj multimedia, cu foto, video si sunet.

Sunt vremuri interesante pentru a-l realiza si publica pentru ca traditiile romanesti trec printr-un moment de tranzitie (inca!) de la sat la oras (si retur!). Obiceiurile de la sat inca sunt transpuse la oras intr-un mod bizar si de multe ori nepotrivit, impletite cu alte obiceiuri venite din alte tari si de la alte culturi. La fel si muzica si muzicantii trec printr-o "tranzitie de criza". Lautarii si muzica populara sunt inlocuti de DJ, muzica pop-rock-house-dance-latino, chiar iPod-uri. La randul lor nuntasii sunt de multe feluri, dar foarte putini fac ceea ce cred ei ca e bine, pur si simplu incearca sa impace si capra si varza, sa faca un "mega-mix" care sa multumeasca pe toata lumea.
Este o perioada paradoxala, plina de compromisuri, la scurt timp dupa mutarea brusca din perioada comunista de la tara la oras, urmata in ultimii ani si in prezent de incercarea de la retrai viata de la tara in oras sau mai nou de fuga din mediul urban in cel rural.
Oricum ar fi lucrurile merg inainte spre o forma care se va defini singura in viitor. Pana una-alta lautarii inca mai sunt sufletul multor petreceri si, chiar daca au o piata mai mica, incearca sa pastreze obiceiurile pe care le canta si le dirijeaza de ani de zile.7 comments :

 1. Armina spunea...

  fain rezultatul :)

 2. Beldy spunea...

  foarte tare,

 3. Anonim spunea...

  extraordinar! Mii de felicitari, dar ar trebui popularizat cu intentia atragerii unor tineri care sa invete sa cante la tambal si acordeon din pasiune.
  oricum, mii de felicitari!

 4. constantin aciobanitei spunea...

  Excelenta treaba. Intr-adevar merita popularizare.

 5. Victoria spunea...

  Cum pot lua legatura cu propietarul acestui blog? Sunt interesata sa stiu daca site-ul lautari.ro va apartine? De asemenea, doresc o discutie privata in vederea unei colaborari.

  Multumesc!
  Cu stima,
  Victoria Anghel
  victoria@vicmediafun.ro

 6. Ionut spunea...

  Salut !
  am fost impresionat de taraf!
  Cum pot sa dau de ei, ai idee? Site, telefon etc.?

  Multumesc, Ionut

 7. Mihaila Mircea spunea...

  felicitari, putini apreciaza cu adevarat ce ai facut si munca depusa, felicitari!