sâmbătă, februarie 28, 2009

martisor


Bine ati venit in Taramul Martisoarelor!
De treci pavelele si bordurile ajungi chiar in buricul targului, in Piata Primariei din Pitesti. Aici, negustorii care si-au permis taxa de taraba isi incearca norocul la vandut "zoroane", "dulcegarii", "bijuterii", "minunatii" si multe si felurite tipuri de martisoare.

Termometrele se incalzesc privind la dintii soarelui iar pitestenii se inghesuie la Targul de Martisoare si alte Podoabe. Fete si haine colorate, texte inspirate si urari care-mai-de-care mai siropoase, jucarii, dulciuri, negustori, curiosi, umbrele, acadele, pofticiosi, mofturosi, etc, etc...

Daca nu ati fost inca eu zic sa va grabiti! Poate se termina vata de zahar cu aroma de capsune, inimioarele-pernite, papitoaiele si statuetele multicolore sau, Doamne fereste, breloacele cu nume!

duminică, februarie 15, 2009

implozie

... revin cu imagini de la un eveniment; nu este chiar un reportaj de-adevaratelea sau cum imi place mie, dar este un eveniment care merita mentionat, macar din punct de vedere documentar.
... asadar, in caz ca ati aflat deja sau nu, Pavilionul Administrativ al Uzinei de Automobile Dacia-Renault si un adevarat simbol al acesteia nu mai exista: a fost demolat printr-o detonare controlata - implozie.

... construita in 1973, cladirea de 9 nivele avea o inaltime de 50 de metri si, pana anul trecut, aici lucrau peste 500 de angajati TESA ai intreprinderii.
... motivele sunt multe si discutabile, recunoscute sau nu de oficiali: ca era cu risc seismic, ca era prea scumpa intretinerea/impozitul sau ca pur si simplu statea cuiva in calea altor proiecte nu mai conteaza deja; in locul cladirii se va construi o parcare pentru cei care vin la uzina...

... am fost alaturi de colegii mei si de alti colegi de la presa pe platfoma amenajata in zona de siguranta in fata portii - deci reportaj adevarat nu prea este: am prins exact ce au vazut toti cei prezenti (in jur de 1000 de oameni): pregatirea detonarii, multimea prezenta, artificierii, detonarea si fumul peste locul ramas gol.
... eu unul nu mai vazusem asa ceva, mi s-a parut spectaculos din punct de vedere vizual. pentru multi gura-casca a fost motiv de aplauze, pentru angajatii Dacia o zi trista, dar sa zicem ca viata merge mai departe.

... mai multe informatii si alte stiri din Pitesti gasiti, evident, pe epitesti.ro
... lasand vorba la o parte, iata imaginile, statice si dinamice: filmul cu un scurt montaj din ce am filmat, un scurt film stop-motion facut din pozele trase in rafale si bineinteles pozele surprinse la fata locului:

...

sâmbătă, februarie 07, 2009

oof


Povestea povestii


... desi am o vaga banuiala ca nu vor fi multi cei care vor gusta acest experiment, eu sunt incantat de el si cred ca merita sa il public pe blog; mai intai un argument si o explicatie (aceasta) si apoi seria in sine (in film hd sau in poze clasice).

... am acesta serie in plan de ceva vreme, dar nu am reusit pana acum sa o pun cap la cap; saptamana trecuta mi-a imprumutat un prieten un obiectiv foarte interesant si jucandu-ma cu el am simtit ca a venit momentul.

... este vorba dupa cum veti vedea mai jos de o serie de fotografii normale si cotidiene, dar “neclare”, out of focus; nu din greseala si nu, nu mi s-a stricat aparatul: sunt chiar facute cu multa atentie, dedicatie si ceva munca.


... a fost o adevarata experienta realizarea lor, cateva zile bune am facut doar poze neclare, nefocalizate si deja mi se pare un pic ciudat sa le vad perfect clare din nou - parca se pierde din farmec... 

... am pus cap la cap si un film, ca de obicei il puteti vedea in HD daca dati click sau mergeti pe vimeo. sub film sunt si pozele insiruite.

.... de asemenea am renuntat, la sfatul unui coleg fotograf, la iscaliturile de pe poze - si sper sa nu mai vad poze de ale mele luate fara permisiune si publicate aiurea.

... daca este cineva pasionat de aceasta tehnica, focus out sau focuso, il invit sa caute pe internet - exista site-uri, organizatii, comunitati, etc.Povestea poveste


... lasand de o parte exercitiul fotografic - de cadraj, compozitie, forma si culoare - sa ne imaginam cum ar fi sa nu vedem clar: cum am vedea si cum am percepe lumea? cum am vedea lucrurile si oamenii din jur? cum am interactiona? 

... cu aceasta serie,  “O zi din viata unui chior”, va invit la un exercitiu de privire si de imaginatie; asaltati de imagini clare, super-sharp, perfecte, cosmetizate, de revista, va prezint imagini care arata formele si culorile asa cum sunt si lasa mintea sa isi imagineze mai mult decat doar ce se vede sau decat ne induce fotograful prin felul cum a focalizat.

... toate pozele sunt facute cu un obiectiv Jupiter 9, 85mm, f 2 (deci cu focala si diafragma fixa) si sunt cadre si instantanee banale pentru oricine: prin casa, pe strada, la calculator, etc...

HD video Focuso Photography from alex serban on Vimeo.