marți, ianuarie 13, 2009

SchlossMobil

... am pregatit un mic reportaj un pic mai neobisnuit, sa va povestesc...
... am fost in vacanta (ca tot romanu dupa cum am vazut pe autostrada) in Europa Unita (UE adica). Si in drum ne-am oprit si noi in Viena (din nou ca tot romanul, ca sunt mai multi romani in Viena si in Parndorf decat in Pitesti) si am fost sa vizitam Schloss Schonbrunn (adica Palatul Imperial al Habsburgilor).

... fara sa ma documentez inainte, pur si simplu ne-am gandit la fata locului si nu stiam la ce sa ma astept; pe dinafara arata foarte interesant: palat mare, frumos, gradina uriasa, dichisit, elegant, etc... dar austriacu' tot ca romanu': inantru leopardu'!
... un palat urias, super incarcat cu briz-briz-uri, decorat cu tot ce e mai scump pe lume (evident ca si cu aurul din Ardeal), tot ce putea fi mai luxos la vremea Mariei Teresa, marea imparateasa si ultima din neamul Habsburgilor; mie stilul rococo imi pare tot un tatic al kitsch-ului si al exagerarilor inutile.
... pe scurt daca aveti ocazia sa mergeti nu merita 12 euro, mai bine faceti un tur virtual pe site sau cititi pe wikipedia.

... evident ca inauntru nu e voie sa fotografiezi sau sa filmezi. dar asa de tare m-a amuzat cum toti vizitatorii stateau cu "turul-audio" la ureche sa asculte povestile despre desfraurile imperiale pe cand oamenii mureau de foame la poarta; eram toti asa de haiosi de parca era o super teleconferinta in tot palatu'.
... asa ca daca tiganii le-au furat lebedele acum ceva ani, le-am furat si eu cateva instantanee cu telefonul mobil - nu ca sa le copiez luxul, ci ca sa fac o mica serie turistica - pe care v-o ofer mai jos; la sfarsitul seriei veti remarca o poza, o dovada a faptul ca austriecii stiu cu cine se pun cand e vorba de romani: exista un afis, doar in limba romana, care ne invita returnam "difuzoarele" la sfarsitul turului... oare de ce?!?

... asadar un fotoreportaj facut cu telefonul mobil, pe furatelea - facut sandvish intre ceva poze din curte facute cu un aparat mai serios.
... crem-wurst!3 comments :

 1. Remus spunea...

  Sehr schonn!

  o sa le scriu si eu in germana:

  Va rugam sa ne returnati aurul si increderea motilor (aurul se vede...roccoco, iar opinca lui Horea are amprenta nobila in sala tronului unde a fost mintit),
  decenta soldatilor romani din 1918 (ei l-au pazit ca sa nu il jefuiasca revolutionarii austrieci) si curiozitatea sincera a contemporanilor nostri (Romanul e curios, ce sa ii faci! Da banu, el se uita ... el nu vrea sa stie) !!!

  Altfel, liebe Wienner wolk GMBH ... keinne Schonbrunn, nur wurts und Donau! Naturlich!

 2. Liviu spunea...

  Bravo Alex un text frumos si interesant la fel ca si fotografiile tale

 3. pani spunea...

  Interesant...multumesc pentru poze si pt sfat, o sa investesc cei 12 euro mai cu folos in alta parte, nu unde mi se zice sa returnez textele de parca as fi ultimul muritor de foame( ca doar nu vizitez palatul pe degeaba).

  Astept urmatoarele poze :)